Når vi i 2025 forhandler på dine vegne, gør vi det på baggrund af dine og dine kollegaers ønsker. Så fortæl os allerede nu: Hvad skal vi prioritere til OK25?
Store lønstigninger
Markante stigninger på fritvalgskontoen og øvrige satser
Mere arbejdsgiverbetalt pension
Mere betalt barsel
Forbedrede muligheder for efteruddannelse
Bedre værktøjer og rettigheder til de tillidsvalgte
Det er nogle af resultaterne fra overenskomstforhandlingerne i 2023.
3F kæmper altid for de bedst mulige løn- og arbejdsvilkår til vores medlemmer. Det arbejder vi på hver eneste dag, men allermest afgørende er arbejdet med netop overenskomsterne. Overenskomsterne sætter rammen for lønvilkår og pension, men også meget andet som barsel, uddannelse, arbejdsmiljø og arbejdstid.
Langt størstedelen af vores private overenskomster skal fornyes i starten af 2025, hvor vi igen mødes med arbejdsgiverne for at forhandle en ny aftale på plads.
Som medlem af 3F er du med til at sikre, at vi står så stærkt som muligt, når vi forhandler med arbejdsgiverne. Jo flere vi er, jo stærkere står vi i forhandlingerne.
Når 3F forhandler på dine vegne, gør vi det på baggrund af dine og dine kollegaers ønsker. Den proces er startet, så hold øje med din 3F-afdeling for at finde ud af præcis hvor og hvordan, det kommer til at foregå.
Når du modtager din løn for marts 2024, mærker du igen resultaterne fra overenskomstforhandlingerne i 2023, når din løn stiger.
Og er du i tvivl om, om alt er som det skal være, så snak med din tillidsrepræsentant eller din lokale 3F-afdeling.
Under en overenskomstforhandling er det ekstra vigtigt, at vi har de rigtige oplysninger på dig som medlem. Både når du skal stemme om din nye overenskomst og i tilfælde af konflikt.
Tjek derfor allerede nu på Mit3F, om dine oplysninger er korrekte.
Det er medlemmerne, der giver os styrke til at forhandle gode løn- og arbejdsvilkår. Derfor er din støtte vigtig.
Det er også kun medlemmer, der har ret til konfliktunderstøttelse, hvis forhandlingen skulle ende i strejke eller lockout.
Det er i første halvår af 2024, du som medlem kan byde ind med dine forslag til temaer og forbedringer til overenskomstforhandlingerne. Det sker gennem din tillidsrepræsentant eller din lokale 3F-afdeling.
Det er dig som medlem og dine kollegaer, der bedst ved, hvad der er vigtigt at prioritere og fokusere på. Derfor betyder det meget for det endelige resultat, at du tager del i debatten.
3F’s lokale afdelinger indsamler forslagene forskelligt, så hold øje med din 3F-afdeling for at finde ud af, præcis hvor og hvordan det kommer til at foregå.
Det er de fem grupper i 3F med privatansatte medlemmer, der forhandler overenskomsterne på deres områder. Det er 3F Industrigruppen, Byggegruppen, 3F Den Grønne Gruppe, 3F Privat Service, Hotel og Restauration og 3F Transportgruppen.
Sådan sikrer vi, at dem, der forhandler din overenskomst, også er eksperter på netop dit fag.
Derfor er det også 3F-grupperne, der samler alle forslag ind fra afdelingerne, hvorefter de bliver behandlet. Til sidst bliver hovedlinjerne behandlet af 3F’s samlede hovedbestyrelse. For selvom forhandlingerne foregår i grupperne, så hjælper og støtter de også hinanden, og hele 3F står samlet bag forhandlingsgrundlaget.
Sideløbende vedtager arbejdsgiverorganisationerne også deres ændringsforslag til forhandlingerne.
I januar mødes 3F’s grupper med arbejdsgiverne, hvor begge parter udveksler deres forslag til ændringer til den nye overenskomst. Umiddelbart efter starter forhandlingerne, hvor 3F’s grupper kæmper for at få den bedst mulige aftale hjem til medlemmerne
I slutningen af forhandlingerne vil Forligsmanden typisk samle alle overenskomstforligene i et samlet mæglingsforslag. Her er også de brancher, der ikke fik forhandlet sig frem til et forlig, dækket. På den måde sikrer vi, at ingen brancher bliver efterladt alene uden en overenskomst.
Forhandlingerne starter med, at du som medlem byder ind med dine forslag til ændringer og temaer, og når der er landet en aftale, er det igen dig, der skal tage stilling til resultatet.
Det sker til en såkaldt urafstemning, hvor du og alle andre medlemmer kan stemme ja eller nej til den nye aftale.
Fordi afstemningerne typisk vil være sammenkædede i et samlet mæglingsforslag, så der skal et samlet ja eller nej på tværs af brancher og fagforbund til at godkende eller afslå forslaget til en ny overenskomst.
Bliver der stemt ja, så vil den nye overenskomst typisk træde i kraft fra den 1. marts 2025. Bliver der stemt nej, så vil det udløse en storkonflikt i form af strejker eller lockout – eller en kombination. Sidst vi havde en storkonflikt var i 1998, hvor den varede 11 dage, inden regeringen greb ind og stoppede konflikten med en lov, der tog udgangspunkt i det afviste forlig.
Uanset hvornår der lander en ny overenskomst, så er det normalt, at den er gældende fra 1. marts. Overenskomstens varighed aftales som del af forhandlingerne, men typisk vil den gælde i to eller tre år, før den igen er til forhandling.
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.