Privat Service Hotel og Restauration
Konflikt med Brdr. Price og A Hereford Beefstouw Brdr. Price og A Hereford Beefstouw har opsagt overenskomsten for deres ansatte. Hvis du er nysgerrig på, hvad der er op og ned i konflikten, så læs med her.

Hvornår har de opsagt deres overenskomst?

I november 2022 opsagde Brdr. Price og A Hereford Beefstouw deres overenskomst med 3F.

I marts 2023 indledte virksomhederne en lockout, hvilket betød, at alle 3F-medlemmer ikke måtte møde på arbejde. Kort efter lockouten forsvandt overenskomsten, og de ansatte har siden lockouten ikke haft nogle kollektive rettigheder.

Hvorfor har de opsagt deres overenskomst?

Virksomhederne har fremlagt flere begrundelser for hvorfor de har opsagt overenskomsten, men i sidste ende koges det ned til to centrale punkter: ønsket om at reducere lønningerne og opfattelsen af, at medarbejderne har for mange rettigheder.

Arbejdsgiverne har foreslået mange forringelser. Her er et udpluk af nogle af de forringelser, som de mener, at de ansatte bør acceptere:

 • Særligt løntillæg på 6,85% (fritvalg) fjernes.
 • Helligdags-, anciennitets-, aften-, nat- og weekendtillæg fjernes. I stedet gives et tillæg på 15 kr. i timen til de faglærte.
 • Retten til friweekender fjernes.
 • Retten til lønforhandling fjernes.
 • Hvis der er fejl i lønnen, har man 14 dage til at gøre indsigelse; ellers mister man retten.
 • Overarbejdstillæg bliver reduceret fra 100% til 50%.
 • Indførelse af 0-timers kontrakter.
 • Alle bestemmelser for reserver fjernes.
 • Ufaglærte mister 5 feriefridage.
Flere spørgsmål til konflikten

Hvis man regner værdien af alle forringelser med, vil det betyde en massiv lønnedgang for de ansatte. Arbejdsgiverne har foreslået at hæve minimallønnen for kokke. Det er en gratis omgang, da stort set alle kokke allerede tjener en del mere end minimallønnen.

Faglært tjener -13,00 kr.
Ufaglært tjener -68,03 kr.
Faglært kok 3,62 kr.
Ufaglært kok -33,96 kr.
Medhjælper -29,61 kr.

Ja, 3F vil meget gerne forhandle, og det har vi også gjort flere gange, både på lokalt og nationalt plan. 3F ønsker at tilpasse og justere overenskomstens rammer, så de passer til virkeligheden. Dette gør vi på rigtig mange hoteller og restauranter med lokalaftaler.

Begge virksomheder har hyret den tidligere direktør for arbejdsgiverorganisationen Horesta som deres rådgiver. Det er faktisk den samme person, der tidligere forhandlede den overenskomst, som A Hereford Beefstouw og Brdr. Price nu har opsagt.

Hvad de to store virksomheders strategi og plan har været, ved vi ikke, men det er sandsynligt, at det ikke er tilfældigt, at de begge får rådgivning fra den tidligere direktør for Horesta.

I dag er minimallønnen i overenskomsten ens for både faglærte og ufaglærte tjenere.

Tidligere eksisterede der kun en overenskomst for provisionslønnede tjenere. I provisionslønsystemet blev der ikke skelnet mellem faglærte og ufaglærte, da begge grupper modtog den samme procentdel af den omsætning, de hjalp med at generere.

På et tidspunkt ønskede arbejdsgiverne en alternativ lønmodel til provisionslønnen, og derfor blev der forhandlet en fast løn for tjenere. På det tidspunkt var det ikke arbejdsgivernes krav at differentiere lønnen mellem faglærte og ufaglærte tjenere, så dette blev ikke inkluderet i overenskomsten.

Alle ansatte i branchen fortjener gode vilkår

Otte ud af ti 3F-medlemmer inden for hotel- og restaurationsbranchen arbejder på en virksomhed med en overenskomst. Når to store kæder som A Hereford Beefstouw og Brdr. Price melder sig ud af fællesskabet og opsiger deres overenskomst, bidrager det til at presse vilkårene i branchen.

Derfor står 3F på de ansattes side, når vi, sammen med kokke, tjenere og alle andre fra branchen, kæmper for de ansattes løn- og arbejdsvilkår. Vi håber derfor, at A Hereford Beefstouw og Brdr. Price igen vil tegne overenskomst for deres ansatte.

Bliv medlem af 3F Som medlem af 3F er du del af et fællesskab, der sikrer gode løn- og arbejdsvilkår. Du får desuden en række fordele som PlusKort, Superliga-billetter, billige forsikringer og juridisk hjælp.
Bliv medlem
Bliv medlem


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
 • Rabat på dine forsikringer
 • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
 • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt