Nyheder
Nu er det Lissi, der lukker og slukker Lissi Jensen har været med til at dreje nøglen på to virksomheder, fusionerer to fagforeninger og lukke en kommune. Hun har været i fagbevægelsen i næsten 35 år, men nu er det slut

Da hun gik ud af folkeskolen i Thorsø, lå verden for hendes fødder, og hun ville egentlig være typograf. Den ene fod var inden for hos den lokale bogtrykker, hvor hun allerede havde lært at håndsætte til små annoncer.

”Men jeg kunne ikke tage mig sammen til at komme i gang, og en dag kom min far hjem fra slagteriet og meldte, at han havde skaffet et job til mig hos KK Design på systuen. Okay, det kunne jeg da godt, og så kunne jeg altid springe fra,” fortæller Lissi Jensen om sine tanker som 16-årig.

 

Kvinder som havnearbejdere

Men hun sprang ikke fra, for jobbet på systuen passede lige til hendes temperament.

”Vi arbejdede på akkord, og kvinderne var jo som havnearbejdere, hvor tingene blev sagt lige ud. Jeg har aldrig tjent så mange penge, som jeg gjorde dér,” smiler hun og husker, hvordan lønnen hver fredag blev udbetalt i en brun kuvert.

Som 25-årig blev hun tillidskvinde, og året efter lukkede KK Design. Det fik den unge kvinde til at søge job på den lokale møbelfabrik HM i Thorsø, indtil møbelfabrikken blev opkøbt af Tvilum Møbelfabrik.

”Der blev syet madrasser til skibsbrikse, og da jeg gik ikke så godt i spænd med den nye ejer, blev jeg hjemmesyerske for Verner, der var leverandør til Tvilum,” fortæller hun.

 

Formand og kasserer

Det var et job, hvor hun ofte stod op klokken fem om morgenen og syede løs, mens hendes tre børn stadig sov. I løbet af dagen kunne hun tage sig af børnene og arbejde videre igen om aftenen, når de var kommet i seng.

”Jeg blev spurgt, om jeg ville være kasserer for Dansk Beklædnings- og Tekstilforbund, og dét, syntes jeg, lød spændende. Jeg havde jo aldrig prøvet den slags før, så jeg var lidt i tvivl, om jeg kunne, men Anne Farver fra afdelingen overbeviste mig. Jeg insisterede på, at jeg både ville være formand og kasserer, ellers var der ikke økonomi i det. Og det blev stemt igennem,” fortæller hun.

 

Medlemmer købte mærker

Inden Lissi Jensen tiltrådte sit nye job i fagbevægelsen, brændte Verners virksomhed, så hun nåede også ganske kort at være ledig.

Den 30. januar 1987 blev det officielle kassererskifte gennemført.

”Så rykkede jeg fra det rigtige arbejdsmarked ind på kontoret, hvor jeg var på et hav af kurser. Medlemmerne kom til mig og købte mærker, der svarer til at betale kontingent. Når mærket udløb, kom de igen og købte et nyt. Der var altid kaffe på kanden og tid til en snak og en smøg,” smiler hun og mindes, hvordan SID-Huset i Hammel var fyldt af mennesker.

Det husede både NNF, Træindustriforbundet og Arbejdernes Fællesorganisationen, der var forløberen for LO.

 

Søvnløse nætter

På hjemmefronten måtte ægtefællen rykke ind i køkkenet, for Lissi Jensen var ofte til møder om aftenen.

”Jeg har altid haft opbakning hjemmefra. Min yngste var kun seks år, da jeg begyndte i fagbevægelsen, og det var normalt faderen, der var ude omkring i Danmark og Europa på grund af hans arbejde som turistchauffør, men hjemme hos os blev rollerne byttet rundt. Ja, børnene hadede pandekager og røde pølser, for det var det eneste, deres far kunne lave,” griner hun.

Hun fortryder ikke et sekund, at hun skiftede jobbet som sy- og fabriksarbejder ud med kontor og fagforening.

”Jeg har da haft søvnløse nætter, men jeg har altid været nysgerrig og åben for, at der altid skal ske forandring,” fastslår hun.

 

Gjort sig utilbens

Lissi Jensen var med, da Dansk Beklædnings- og Tekstilforbund fusionerede med SID, og hun bakkede op, da SID blev til 3F. Hun var med til at omdanne Arbejdernes Fællesorganisation til LO, og i 2002 blev hun opfordret til at stille op til kommunalvalget i Hvorslev Kommune, hvor hun blev valgt ind.

”Da Hvorslev Kommune blev til Favrskov Kommune valgte jeg ikke at stille op igen, og i pressen blev jeg beskyldt for at stikke halen mellem benene. Men jeg havde gjort mig utilbens i den socialdemokratiske gruppe, fordi jeg havde sagt min mening, og i politik er det pengene, der bestemmer, så efter valgperioden stoppede jeg, ” siger hun.

 

Prøve golf af

Nu stopper hun igen. Denne gang efter 34,5 år i fagbevægelsen.

”Mine kolleger siger, at jeg er skrap, og det er jeg også. Jeg har altid sagt min mening, og jeg tør godt at tage tæskene,” siger hun og afslører, at hun faktisk har Emma Gads ”Takt og tone” liggende i skuffen.

Nu står fremtiden på andet end vejledning om dagpenge og login på mit3f.dk.

”Jeg skal til at være mere familiemenneske, og så vil jeg prøve golf af for at se, om det er noget for mig”.

Lissi Jensen har sidste arbejdsdag den 30. september. 

Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt