Nyheder
Pensionsalder: Hvornår skal vi være pensionister? Det er kun de rige og velpolstrede ældre, der selv kan vælge deres pensionsalder.

”Først en halv time på den ene side, så en halv time på den anden, så på ryggen, en time til halvanden.”

Pensionistalderen kan være smuk og fredfyldt, som Niels Hausgaard så malende beskriver det i den kendte sang fra 1974.

Men det er bestemt ikke alle ældre, der selv kan bestemme, hvornår de vil gå på pension. Det valg er forbeholdt de velhavende og velpolstrede ældre, med formuen godt placeret i store funkis-villaer med udsigt over Vejle Fjord eller Øresund i Nordsjælland.

Det er i hvert fald ikke 3F’erne, der lader sig selv-pensionere
Det seneste år har der været adskillige pressehistorier om, at flere og flere ældre vælger at pensionere sig selv lang tid før den officielle pensionsalder. Det har vi regnet på i 3F – og det er i hvert fald ikke 3F’erne, der lader sig selv-pensionere.

Tallene viser, at 13.500 personer i aldersgruppen 62-66 sidste år valgte at gå på selvpension. Langt de fleste af disse personer har en videregående uddannelse og derfor generelt høje lønninger. Kun fem procent var faglærte eller ufaglærte. Langt de fleste bor i Nordsjælland eller andre områder med mange rige mennesker, mens fattigere landkommuner kun har meget få selvpensionister.

For helt almindelige 3F’ere eksisterer denne mulighed ikke – medmindre man vinder den store gevinst i Lotto. Almindelige 3F’ere må knokle løs til pensionsalderen på 66-67 år. Det kan være rigtig svært for mange, fordi de er slidt op af hårdt arbejde siden de var 17 år.

Erhvervslivets organisationer og borgerlige politikere argumentere for en nedlæggelse af Arne-pensionen
De førtidige tilbagetrækningsordninger som efterløn, seniorpension og Arne-pensionen er skabt til at imødegå disse udfordringer. Men politikerne – især de borgerlige – har haft travlt med at udhule ordningerne de seneste år. Efterlønnen er rundbarberet og stort set udslettet de senere år. Seniorpensionen fik ikke det løft, som politikerne lovede. Og nu har især erhvervslivets organisationer og borgerlige politikere travlt med at argumentere for en nedlæggelse af Arne-pensionen.

Det er da ikke fair! Velhavende danskere trækker sig i stigende grad fra arbejdsmarkedet, mens almindelige lønmodtagere skal knokle mere og mere for at få smør på brødet – ikke mindst når pensionsalderen stiger.

Hvis vi fortsat skal være stolte af vores velfærdssamfund, skal vi gå en helt anden vej. Vi skal først og fremmest kræve af arbejdsgiverne - både de offentlige og de private -, at de skal skabe bedre arbejdsforhold for de ældre. Almindelige 3F’ere vil nemlig gerne arbejde i deres senior år, bare det sker på en fleksibel og hensynsfuld måde. Her kan der virkelig skabes det arbejdsudbud, som arbejdsgiverne efterlyser.

Alle skal have ret til en værdig alderdom
Dernæst skal vi give de slidte og nedslidte kolleger bedre mulighed for at trække sig tidligt fra arbejdsmarkedet, inden de er slidt helt ned til sokkeholderne. Alle skal have ret til en værdig alderdom, hvor der er kræfter til at lege med børnebørnene eller spille oldboys badminton i den lokale klub. Det kræver som minimum, at den nuværende Arne-pension fastfryses, selv om pensionsalderen stiger de kommende år.

Endelig skal vi kræve bedre arbejdsmiljø på vores arbejdspladser. Det er nemlig her, den store nedslidning sker. 3F’erne sidder ikke som de velhavende nordsjællændere på bløde kontorstole ved nye hæve-sænke skriveborde. 3F’erne arbejder i industrien, i byggeriet, i rengøringsbranchen og mange andre steder, hvor arbejdet slider på kroppen. Derfor er arbejdsmiljøet, både det fysiske og det psykiske, så uendeligt vigtigt for at få det danske arbejdsmarked til at fungere ordentligt også de kommende årtier.

Politikerne bestemmer ikke over den danske arbejdstid
Det er ikke politikerne, der bestemmer den danske arbejdstid – selv om statsministeren godt kunne tænke sig netop det. Arbejdstid er noget, vi aftaler med arbejdsgiverne. Men politikerne kan hjælpe med at skabe bedre rammevilkår for gode seniorordninger på arbejdspladserne, for bedre tilbagetrækningsmuligheder for de slidte og nedslidte og for bedre arbejdsmiljø på arbejdspladserne.

Lad os sammen udvikle det danske arbejdsmarked i stedet for at afvikle det. Her er jeg og 3F en klar medspiller.

Med venlig hilsen

Martin Jensen, formand for 3F Vejle

 

3F Vejle er Vejle kommunes stærkeste fællesskab og mest nærværende fagforening.

3F Vejle vil med en klar profil vejlede, rådgive og servicere medlemmerne i overensstemmelse med samfundets og arbejdsmarkedets udvikling og til gavn for fællesskabet.

· Sjællandsgade 30 · 7100 Vejle · 

· Tlf. 70 300 910 · Facebook 3F Vejle · www.3f.dk/vejle · Mail vejle@3f.dk · 
Danmarks Stærkeste Fagforening 
Din fremtid - Vores opgave

 

 


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt