Nyheder
Arbejdsvilkår: Lad os tage ansvar for løn- og arbejdsvilkår og få arbejdsklausuler i Vejle Kommune Skandalen med rengøringsfirmaet Renell viser, at arbejdsklausuler er nødvendige for at sikre velordnede løn- og arbejdsforhold for de ansatte for vores skattekroner.

Det er godt, at Vejle Kommune har smidt rengøringsformaet Renell på porten. Det var faktisk på tide!

Både vi i 3F og Vejle Lærekreds advarede allerede sidste år kommunen om at vælge Renell til rengøring på halvdelen af kommunale institutioner og kontorer. Lærerne var bekymret for kvaliteten af rengøringen på skolerne, da Renell var 4,8 millioner kroner billigere end konkurrenterne. Vi var bekymret for kvaliteten, arbejdsmiljø, løn og arbejdsforhold hos medarbejderne, når de skulle levere det hele til den halve pris.

Det gik, som vi forudsagde. Firmaet har slet ikke leveret den rengøring, som var aftalt med kommunen. 107 gange har firmaet måtte betale bod til kommunen for ikke at levere den lovede rengøring. Og i 3F har vi snakket med adskillige medarbejdere, der er så presset på tid, at de ikke kan nå deres arbejde i arbejdstiden. De fortæller samtidig om elendigt arbejdsmiljø og dårlige arbejdsforhold.

Det går ikke, at vores kommune på denne måde lægger ryg til social dumping på rengøringsområdet. Det skal stoppes, og en væsentlig del af problemerne kunne faktisk være undgået, hvis kommunen havde indført arbejdsklausuler i vores udbuds- og indkøbspolitik. I stedet for dette fodslæbende forløb med så mange klager fra skoler og institutioner.

En arbejdsklausul går ud på, at de private virksomheder, der leverer varer og services til en kommune, er forpligtet til at overholde en række betingelser i forhold til deres medarbejderes løn- og arbejdsforhold. Dermed sikrer kommunen sig, at virksomhederne konkurrerer på lige vilkår, når de byder på kommunale opgaver, og at medarbejdernes arbejdsvilkår ikke bliver forringet i kampen om at vinde kommunale udbud.

Ni ud af ti danske kommuner har indført arbejdsklausuler i deres udbuds- og indkøbspolitik. Men ikke her i Vejle. Det er rigtig ærgerligt, fordi vi med en arbejdsklausul måske lidt tidligere havde kunnet stille Renell stolen for døren. Renells medarbejdere har nemlig væsentligt ringere forhold end medarbejdernes konkurrenter, hvilket ikke er tilladt med en arbejdsklausul.

Vi vil derfor opfordre Vejle Byråd til at indføre både sociale- og arbejdsklausuler i forbindelse med udbud og indkøb. Det er kun rimeligt og retfærdigt overfor de medarbejdere, der skal udføre de kommunale opgaver, og i virkeligheden også til hele byens fordel, da man på den måde kan være med til at begrænse social dumping, dårlig service og usle arbejdsforhold for vores skattekroner.

Vejles venstreborgmester Jens Ejner Christensen må tage skeen i den anden hånd og tage initiativ til at få indført klausuler i Vejle. Vi kan ikke være andet bekendt!

Med venlig hilsen

Martin Jensen, formand for 3F Vejle og Lars Holmboe Formand for Vejle Lærerkreds.

3F Vejle er Vejle kommunes stærkeste fællesskab og mest nærværende fagforening.

3F Vejle vil med en klar profil vejlede, rådgive og servicere medlemmerne i overensstemmelse med samfundets og arbejdsmarkedets udvikling og til gavn for fællesskabet.

· Sjællandsgade 30 · 7100 Vejle · 
· Tlf. 70 300 910 · Facebook 3F Vejle · www.3f.dk/vejle · Mail vejle@3f.dk · 
Danmarks Stærkeste Fagforening 
Din fremtid - Vores opgave


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt