Det sidste kan vi hurtigt gøre noget ved. AMU-kurser eller 6-ugers målrettede kurser giver de ledige det skub, der igen får dem ind på en arbejdsplads. Og det har masser af eksempler på ude fra den virkelige verden.
Det er godt for den ledige, at de igen får fodfæste på arbejdsmarkedet. Det er godt for virksomhederne, der mange steder mangler kvalificeret arbejdsplads. Og det er godt for samfundet, de pengene dermed forvandles fra overførselsindkomster til skatteindtægter – penge, der kan bruges til for eksempel bedre velfærd.
Gad vide hvad virksomhederne siger til det?
Uddannelse og opkvalificering er dermed, og har gennem årtier været, nøgleord i den aktive beskæftigelsesindsats. Derfor er det også helt uforståeligt, at en regeringsnedsat ekspertgruppe nu foreslår at mange af opkvalificering og uddannelsesmuligheder af ledige nu afskaffes eller først kan igangsættes efter seks måneders ledighed – gad vide hvad virksomhederne siger til det?
Det er helt skævt. Vi har i dag et utroligt stærkt arbejdsmarked med rekordhøj beskæftigelse. Det har vi fordi folk, der bliver ledige, lynhurtigt kan opkvalificere sig til de nye jobs i virksomhederne. Det er useriøst og ekstrem kortsigtet, at skære denne del af beskæftigelsesindsatsen væk, fordi der er behov for et økonomisk quickfix. Ekspertgruppen skærer jo dermed den ene ben væk i vores berømmede Flexicurity model, og det er jeg overbevist om, ikke lige er det politikerne har forestillet sig.
Fremtidens beskæftigelsesindsats skulle løftes - Men åh nej
Da ekspertgruppen blev nedsat for lidt over et år siden, var ideen, at den skulle se på, hvordan vi nu for alvor kan løfte fremtidens beskæftigelsesindsats, så de ledige bliver klædt endnu bedre på til fremtidens arbejdspladser. Der var tale om mere værdighed og væk med det system, der var årsagen til det politiske ønske.
Nedlæg de kommunale jobcentrene var det samlede budskab fra de politiske partier!
Man skulle derfor tro, at der nu er brug for at få mere fokus på de ledige, og dermed en mere værdig indsats. Men åh nej.
Eksperterne foreslår dog at forenkle lidt hist og pist. Men det ændrer ikke på, at man derimod giver det kommunale system endnu mere magt og de ledige færre rettigheder. Selv om det jo var kommunerne, der for år tilbage skabte den mistillid, der satte hele denne proces i gang.
Det er ikke ordentligt, det kan vi ikke være bekendt.
Politikerne skal se bort fra de uacceptable forslag
Ekspertgruppens forslag skal behandles politisk til efteråret. Jeg er overbevist om, at politikerne ser bort fra de uacceptable forslag, når de politiske forhandlinger går i gang eftersommeren. I dag har vi masser af penge i statskassen, så det vil være tudetosset at skære uddannelse og opkvalificering væk, bare spørg ude i virksomhederne.
Her i Vejle kan vi se, at det hjælper, når folk får opdateret deres kompetencer på AMU. Det skal en ekspertgruppe af økonomer og kommunale repræsentanter ikke ødelægge.
Med venlig hilsen
Martin Jensen, Formand for 3F Vejle
3F Vejle er Vejle kommunes stærkeste fællesskab og mest nærværende fagforening.
3F Vejle vil med en klar profil vejlede, rådgive og servicere medlemmerne i overensstemmelse med samfundets og arbejdsmarkedets udvikling og til gavn for fællesskabet.
· Sjællandsgade 30 · 7100 Vejle ·
· Tlf. 70 300 910 · Facebook 3F Vejle · www.3f.dk/vejle · Mail vejle@3f.dk ·
Danmarks Stærkeste Fagforening
Din fremtid - Vores opgave
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.