Nyheder
Fællesskab: Ny aftale er noget skrammel for lønmodtagerne Mens opsvinget klinger af, åbner politikerne for mere udenlandsk arbejdskraft. Det går ud over de danske lønmodtagere.

Danskerne er hårdt ramt af stigende inflation og stigende priser på el, gas og brændstof. Reallønnen falder for de fleste lønmodtagere, og de fleste økonomer peger derfor på økonomisk nedtur - måske allerede til efteråret.

Økonomisk nedtur betyder normalt flere fyresedler og flere ledige. På den baggrund er det helt uforståeligt, at politikerne på Christiansborg nu har besluttet at sænke beløbsgrænsen for udenlandsk arbejdskraft og dermed åbne sluserne for billige udlændinge fra 3. verdens lande såsom Indien, Kenya eller Bolivia på de danske arbejdspladser.

Der er ikke noget at sige til, at arbejdsgiverne er begejstrede for aftalen. Aftalen er nemlig entydig arbejdsgivervenlig. De store tabere er lønmodtagerne, der i forvejen skal kæmpe med faldende realløn og stigende priser.

Den nye aftale betyder, at arbejdsgiverne fra 1. december kan hente udenlandsk arbejdskraft i 3. verdens lande, hvis de giver dem en årsløn på 375.000 kroner – 31.250 kroner om måneden. Men det er vel at mærke en bruttoløn, der indeholder pension, feriepenge og overarbejdsbetaling. På lønsedlen vil månedslønnen være cirka 26.000 kroner før skat.

Lønningerne er markant mindre end for eksempel en typisk dansk tømrer, der har cirka 31.000 på lønsedlen om måneden før skat. Det samme gælder for en dansk bygningsarbejder eller en dansk murer, hvis lønninger også ligger markant over den nye beløbsgrænse. Det betyder, at arbejdsgiverne kan hente bygningsarbejdere, som er billigere, fra Filippinerne eller Indonesien og dermed presse de danske ansatte til dårlige løn- og arbejdsforhold.

Er det rimeligt?

I 3F har vi i dag omkring 8.000 ledige, heraf ca. 120 i Vejle. I fremtiden kan det blive svært at få dem tilbage på arbejdsmarkedet på ordentlige løn- og arbejdsvilkår, når arbejdsgiverne kan hente arbejdskraften meget billigere på den anden side af jordkloden. Det bliver heller ikke nemt at få nogle af de 70.000 danske arbejdsløse tilbage på arbejdsmarkedet med den nye aftale.

80 procent af de faglærte og 60 procent af de ufaglærte danske lønmodtagere bliver nu udsat for konkurrence på løn- og arbejdsforhold, og vi kan frygte, at flere danskere kan miste jobbet på dette alter. Det så vi sidst, da vi åbnede sluserne for udenlandsk arbejdskraft i årene op til og især efter finanskrisen i 2008-09.

Derfor er denne aftale noget skrammel og en dårlig aftale for de danske lønmodtagere. Vi burde gøre meget mere ud af at få vores egne ledige i arbejde og gøre det nemmere at hente den ledige arbejdskraft, der findes i så rigelige mængder i Europa.

Med venlig hilsen

Martin Jensen
Formand for 3F Vejle

3F Vejle er Vejle kommunes stærkeste fællesskab og mest nærværende fagforening.

3F Vejle vil med en klar profil vejlede, rådgive og servicere medlemmerne i overensstemmelse med samfundets og arbejdsmarkedets udvikling og til gavn for fællesskabet.

· Sjællandsgade 30 · 7100 Vejle · 

· Tlf. 70 300 910 · Facebook 3F Vejle · www.3f.dk/vejle · Mail vejle@3f.dk · 
Danmarks Stærkeste Fagforening 
Din fremtid - Vores opgave


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt