Tilbage i 90´erne indførte regeringen under Poul Nyrup Rasmussen en orlovsordning, der skulle gøre det muligt for forældre at passe deres børn. En ordning som særligt kvinder gjorde brug af.
Ordningen gjorde det muligt for forældre med børn op til otte år at tage orlov i op til et år efter aftale med deres arbejdsgiver. Men betingelserne for Arnepensionen betyder nu at dem der anvendte denne ordning, og det er særligt kvinder, har svært ved at blive godkendt til Arnepension.
Hver anden kvinde, der søger om at få Arnepension, får et nej. Blandt mændene er det kun hver tredje.
I anledning af 8. marts, vil vi gerne slå et slag for de mange kvinder, som påtager eller har påtaget sig det ekstra ansvar at tage sig af deres børn ved at gå på deltid eller tage orlov. Der kan være mange grunde til, at man vælger at gå mere hjemme med børnene, men fælles for dem bør være, at det ikke skal have konsekvenser senere hen i livet.
Realiteten er dog en anden. Mange kvinder vælger eller har valgt at gå på deltid eller tage barsels- og forældreorlov, fordi de ønsker at være mere til stede i deres børns første år. Dette er en værdifuld indsats for familien og samfundet, men det betyder desværre også, at de ofte ender med lavere livsindkomst, ringere pensionsopsparing og dårligere muligheder for tidlig pension. Det er et problem, fordi det sender et signal om, at omsorgsarbejde – som stadig primært varetages af kvinder – ikke værdsættes på samme måde som traditionelt lønarbejde.
Og lad os lige slå det fast med syvtommersøm. Man skal ikke være dårligere stillet, fordi man prioriterer eller har prioriteret sine børn.
Hvis vi virkelig ønsker ligestilling, må vi sikre, at kvinder ikke stilles ringere økonomisk, blot fordi de vælger at tage en større del af omsorgsansvaret. Det bør ikke føre til, at de mister retten til at gå på tidlig pension i samme grad som mænd, der har arbejdet fuld tid hele livet.
Løsningen er ikke at tvinge kvinder til at arbejde mere, men at ændre de strukturer, der fastholder dem i økonomisk usikkerhed. For det første bør pensionssystemet og adgangen til tilbagetrækningsordningerne indrettes, så perioder med orlov eller deltid ikke straffer kvinder økonomisk.
For det andet bør vi arbejde for en kulturændring, hvor det er lige så naturligt for mænd at tage del i børnepasningen og gå på deltid. Kun på den måde kan vi sikre, at valget om at tage sig af sine børn ikke betyder et liv med lavere indkomst og pension.
Kvinder skal ikke straffes for at tage ansvar for familien. Det er på tide, at vi sikrer, at de har samme muligheder som mænd – også når det gælder adgang til tidlig pension.
Med venlig hilsen
Martin Jensen, Formand for 3F Vejle og Tina Christensen, forbundsnæstformand i 3F
3F Vejle er Vejle kommunes stærkeste fællesskab og mest nærværende fagforening.
3F Vejle vil med en klar profil vejlede, rådgive og servicere medlemmerne i overensstemmelse med samfundets og arbejdsmarkedets udvikling og til gavn for fællesskabet.
· Sjællandsgade 30 · 7100 Vejle ·
· Tlf. 70 300 910 · Facebook 3F Vejle · www.3f.dk/vejle · Mail vejle@3f.dk ·
Danmarks Stærkeste Fagforening
Din fremtid - Vores opgave
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.