Nyheder
Kvindernes internationale kampdag den 8. marts: Slut med at bruge den friske tone som skalkeskjul Der skal være plads til humor og højt humør på arbejdspladsen, men chikane og nedværdigende bemærkninger er alt for længe blevet gemt bag velkomsten, ”Her på pladsen har vi en frisk tone.

Elever og lærlinge er gennem tiden mødt op til en sort kop humor og en frisk tone. Det er på tide, at vi tager et endegyldigt opgør med den kultur, som har gjort plads til krænkende adfærd i den friske tone på arbejdspladsen.

 

Fredag den 4. marts landede regeringen og arbejdsmarkedets parter en aftale, som styrker håndteringen og forebyggelsen af seksuel chikane på danske arbejdspladser. Det er en vigtig aftale og et markant skridt i kampen mod seksuel chikane. 

 

Aftalen er ikke et opgør med den friske tone, men et opgør med dem, som har brugt den friske tone som et skalkeskjul. 

 

Vi kan være stolte af den aftale, der sikrer en bedre retstilling for elever og lærlinge, som udsættes for seksuel chikane. Og vi kan være stolte af den solidaritet som danske arbejdere gennem tiden har vist et utal af gange. Det er på tide, at den solidaritet også kommer med ind i den friske tone.

 

Det handler ikke om, at den friske tone skal forbydes. Det handler om den værdighed, ligestilling og solidaritet vi gennem tiden har arbejdet for at få på det danske arbejdsmarked, også bliver afspejlet af den måde, vi taler til hinanden på. 

 

Der sidder masser af unge mennesker på skolebænken, som skal vælge uddannelse. Hvis vi skal vende kurven og få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse, skal vi også være opmærksom på, hvilken virkelighed de møder.

 

Det nytter ikke at tale om, hvordan det var engang. Hvis vi vil have de unge med, skal vi gøre op med den ekskluderende kultur. Alt for længe har kvinder, som har valgt et håndværk, fået sjofle bemærkninger og betragtninger med i købet. Hvordan kan det være solidarisk eller værdigt?

 

Lad den 8. marts 2022 blive en markering af, at vi tager et opgør med seksuel chikane på danske arbejdspladser. Ligestilling er også, at kvinder kan møde på arbejde uden at være bange for den friske tone.

 

Lad os sammen gøre den friske tone til et synonym for ligestilling, værdighed og solidaritet. 

Med venlig hilsen

Martin Jensen, Formand for 3F Vejle og Tina Christensen, konstitueret formand for 3F.

3F Vejle er Vejle kommunes stærkeste fællesskab og mest nærværende fagforening.

3F Vejle vil med en klar profil vejlede, rådgive og servicere medlemmerne i overensstemmelse med samfundets og arbejdsmarkedets udvikling og til gavn for fællesskabet.

· Sjællandsgade 30 · 7100 Vejle · 

· Tlf. 70 300 910 · Facebook 3F Vejle · www.3f.dk/vejle · Mail vejle@3f.dk · 
Danmarks Stærkeste Fagforening 
Din fremtid - Vores opgave


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt