Nyheder
Brancheskift: Fra litteratur til natur Anna har taget vejen væk fra universitetet og ud i naturen, et valg den 35-årige anlægsgartnerelev ikke har fortrudt.

En længere sygemelding, stress, depression og en udredning for ADHD, lyder som mere end de fleste kan klare. Men for 35-årige Anna blev det også vejen væk fra universitetet, og ud i naturen. Et valg hun ikke har fortrudt.

Anna er i lære som anlægsgartner i Frederiksberg kommunes gartner og vejservice. Hun er kandidat i dansk fra universitetet, men har valgt at skifte branche og kaste sig ud i noget helt andet end bøgerne og de lange analyser.

– Efter et længere forløb med sygdom og gennem jobcentret, kom jeg i 3 måneders praktik herude. Jeg fik det langsomt bedre, fik endnu en praktikperiode, og har nu aftalt, at jeg kommer i lære og skal starte i skole efter sommerferien, fortæller Anna.

Kunne ikke tage valget som ung
Anna fortæller, at hun altid har været glad for naturen, hun er vokset op på landet, og har hjulpet sin mormor i haven fra hun var helt lille.

– Jeg har også en stor interesse for litteratur og for at skrive, og universitetet blev et naturligt valg da jeg skulle vælge uddannelse, siger Anna og fortæller, at en af årsagerne til ikke at vælge en anden vej som for eksempel gartner var frygten for at arbejdet var for hårdt.

Anne fortæller, at det ikke var et valg hun kunne tage som ung, men at nu giver det så meget mening at have valgt en gartneruddannelse.

– Folk der kender mig siger, at det giver super meget mening. Det gør noget godt for mig, og det handler jo om at gøre hvad man er god til, siger Anna.

Ingen pik og patter
Efter de første tre måneders praktik blev praktikken forlænget, fordi Anna oplevede hvor meget godt arbejdet gav hende.

– Jeg lærte så mange nye mennesker at kende, og mine fordomme om, at der nok var meget pik og patter på en mandsdomineret arbejdsplads holdt slet ikke. Det er meget mere roligt og rummeligt end jeg havde forestillet mig, siger Anna.

Anna har fået selvtillid og tro på sit arbejde og fortæller, at arbejdspladsen er rigtig god til at give hende plads til de udfordringer hun kan opleve ved at have en ADHD-diagnose.

– Vi har talt om hvad jeg har brug for. Nogle gange, hvis der er møder og for mange indtryk får jeg lov til ikke at deltage og få ro. Jeg oplever ikke, at nogen synes, at det er mærkeligt, det bliver bare accepteret, fortæller hun.

Sne, planter og stier
I sin praktik var Anna med til at klare vinteren, med alt hvad de indebærer af snerydning, beskæring af træer og feje blade sammen. Sne og kulde har ikke afskrækket hende.

– Jeg er rigtig spændt på at starte i skole. Jeg glæder mig til alt det jeg skal lære, særligt synes jeg det er spændende at kende forskel på træer og planter, for eksempel hvilke der er spiselig og hvilket der ikke er, siger Anna. Men også arbejdet med vedligeholdelse af parker og stier, og biodiversitet er noget Anna går op i.

– Og så er det bare rigtig dejligt at bruge min krop og være udendørs siger hun.

Anna starter på grundforløbet på Roskilde Teknisk skole. Med en anlægsgartner uddannelse er der mange forskellige arbejdsopgaver, men typisk arbejder de med at udfører, pleje og vedligeholde grønne områder. Skaber anlæg og anvender træer, buske og andre planter korrekt. Lægger fliser og sætter sten, og som en del af arbejdet bruges håndredskaber og maskiner, såsom minilæsser, gravemaskine og småmaskiner. Som anlægsgartner kan du blive ansat i private virksomheder eller, som Anna i det offentlige.

Artiklen har været bragt i Fagligt Fokus nr. 3 2022


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt