Nyheder
Vikarbureauer: Mange får ikke hvad de har krav på Vikararbejde og midlertidige ansættelser får faglige sekretærer til at advare medlemmer om at være særligt opmærksomme på om overenskomsten overholdes

Af Anne Mette Omø Carlsen

Gennem de seneste år har der været mange sager om vikarfirmaer, der ikke overholder overenskomsterne. Senest er det, det verdensomspændende vikarfirma Adecco, der snød den polske metroarbejder og medlem af BJMF, Tomasz Tomczuk arbejde for Tunn3l, der bygger Sydhavnsmetroen.

- En sag som denne er kun toppen af isbjerget. Dansk Industri siger, at overenskomsten ikke passer til vikarbranchen. Jeg siger, at hvis vikarbureauer vil levere folk til byggeriet, må fagforeningen lære dem, at overenskomsten ikke er vejledende, siger Mogens Larsen faglig sekretær i BJMF.

- Vikarområdet er rigtig indviklet at finde ud af, og mange får derfor ikke, hvad de har krav på ifølge overenskomsten. Jeg oplever sjældent, at vikarbureauer afregner korrekt, når jeg får timesedler og lønsedler indleveret til gennemgang, siger Mogens Larsen.

Læs også: Vikarbureau snød Tomasz

Snyd med opsigelsesvarsler
I forbindelse med Tomasz Tomczuks sag, krævede BJMF, at firmaet udleverede alle dokumenter. Alle har nemlig ret til at få alt materiale udleveret, som nuværende og tidligere arbejdsgivere ligger inde med, siger Mogens Larsen.

Gennemgangen af materialet viste, at der var en lang række fejl.

- Vi opdagede, at medlemmet havde haft 16 tilknytningsaftaler på halvandet år. Det vil sige 16 kortvarige, midlertidige ansættelser i træk på samme byggeplads. Men med sådan en manøvre, kan ikke bare se bort fra opsigelsesbestemmelserne i vores overenskomst, siger Mogens Larsen og forklarer:

- Jord- og Betonoverenskomsten siger, at en medarbejder efter et års beskæftigelse har tre ugers opsigelsesvarsel. Medlemmet skal have sin anciennitet, og derfor skal a-kasseansatte også være opmærksom på, om medlemmet har været ansat i mere end et år, når de kommer og melder sig ledige.

- Dansk Industri hævede, at vikarbureauet ikke havde omgået bestemmelserne om opsigelse i overenskomsten, og kun fordi BJMF insisterede på efterfølgende fællesmøde, samt begæring om faglig voldgift, betalte Adecco medlemmet erstatning for manglende opsigelsesvarsel, fortæller Mogens Larsen.

Kørepenge - også når man tager bussen
Tomasz Tomczuks papirer viste også, at han ikke havde fået korrekt udbetaling af kørselsgodtgørelse.

Adecco hævdede, at de ikke skulle udbetale kørepenge, fordi Tomasz benyttede sig af bus og tog. Men efter mæglingsmødet stod det dog klart, at Adecco ikke kunnen undslå sig at betale godtgørelsen, og Dansk Industri anerkendte, at der uanset transportform skal betales kørselsgodtgørelse, hvis ikke firmaet stiller køretøj til rådighed.

Hele sagen endte med at Adecco måtte betale en erstatning på 27.000 kr., hvilket svarer til de tre ugers opsigelse, samt 27.004,12 kr. i kørselsgodtgørelse.

Få hjælp til at forstå reglerne
Det var fagforeningens polske tolk, Katarzyna Szczygiel, der i første omgang undrede sig over forhold i Tomasz ansættelse, og henvendte sig i den faglige afdeling.

Katarzyna møder i sit arbejde som tolk mange polske arbejdere, som kommer i problemer og har svært ved at gennemskue reglerne.

- Mange kender ikke Den danske Model, kender ikke til overenskomster, og stoler ofte for meget på hvad arbejdsgiveren siger. Derfor anbefaler jeg at melde sig ind i BJMF, så snart de starter arbejde i byggebranchen. Kontakt fagforeningen og få en tolk, hvis man ikke taler dansk, siger Katarzyna.

Katarzyna opfordrer desuden til at sende sin ansættelsesaftale ind til fagforeningen, så snart man får den. Så kan de faglige medarbejdere tjekke den og forklarer reglerne. Der er også mulighed for at melde sig til gratis danskundervisning i BJMF, og gratis kursus i Den danske Model på polsk.



Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt