Nyheder
Adecco: Vikarbureau snød Tomasz Metroarbejder, Tomasz Tomczuk manglede kørepenge, og reglerne for opsigelse var ikke overholdt. Det kom frem da han henvendte sig til fagforeningen.

Polske, Tomasz Tomczuk kom til Danmark i 2020, og begyndte at arbejde for vikarbureauet, Adecco. Han arbejdede med etableringen af Sydhavnsmetroen og arbejde for Tunn3l. Arbejdet er omfattet af Jord- og Betonoverenskomsten, og derfor meldte Tomasz sig ind i 3F BJMF.

- Jeg har hørt om 3F fra venner og familie, og meldte mig derfor ind, da jeg begyndte at arbejde på metroen, fortæller Tomasz, og det skulle vise sig at være vigtigt for den 43-årige jord- og betonarbejder.

Fejl på fejl på fejl
Tunnel 3 på metroen var ved at være færdig, og Tomasz fik ikke ny ansættelse. Han gik derfor i a-kassen for at finde et nyt job. Han har været glad for at arbejde i Danmark og har deltaget i danskundervisningen i fagforeningen, men taler kun lidt dansk. Derfor får han hjælp fra den polske tolk i BJMF Katarzyna Szczygiel.

- Da jeg kommer ind i BJMF, begynder de at undre sig over forskellige fejl i mine lønsedler, og jeg

Læs også: Mange får ikke hvad de har krav på

Den faglige medarbejder opdager hurtigt, at der ikke er afregnet kørselspenge, og særligt en ting springer i øjnene, nemlig den manglende opsigelsen af Tomasz.

BJMF begærer et mæglingsmøde og voldgift omkring alle fejlene i Tomasz lønudbetaling, og de indgår et forlig, hvor Adecco accepterer at betale kørselspenge, overtid og for ikke at overholde opsigelsesbestemmelserne. I alt får Tomasz Tomczuk en efterbetaling på omkring 50.000 kroner.

Polen, Danmark, Norge, Tyskland
- Jeg er meget overrasket over alle de fejl. Da jeg kom til Danmark, følte jeg mig meget sikker, og tænkte slet ikke over, at jeg kunne blive snydt. Jeg er derfor meget taknemmelig for hjælpen, jeg har fået fra BJMF, siger Tomasz.

Efter arbejdet på Sydhavnsmetroen blev han i september 2022 overtalt af nogle venner til at tage til Norge og arbejde. Men jobbet var midlertidigt, og efter en måned måtte Tomasz igen søge videre. Lige nu arbejder Tomasz Tomczuk i Rostock i Tyskland.

Tomasz sender en hilsen til BJMF og siger: Mange tak for hjælpen, det er så vigtigt, at vi hjælper hinanden.


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt