Resultat af forhandlinger for offentligt ansatte
OK24 Nu skal du stemme Læs om hvad 3F har forhandlet sig frem til i nye aftaler for erhvervsuddannede serviceassistenter, rengøringsteknikere og -elever og afgiv din stemme til OK24.

Læs mere om aftalen

Kære medlem

Flere år med høj inflation, indgåelse af et privat forlig i 2023 og en trepartsforhandling med fordeling af løn til enkelte grupper på især det kommunale og regionale område, har haft stor indflydelse på overenskomstforhandlingerne på det offentlige arbejdsmarked. Det har lagt et pres på lønmodtagersiden, for at sikre betydelige generelle lønstigninger samt store puljer til organisationsforhandlinger her ved OK24.

Vi har ved de kommunale forhandlinger, over de næste to år, fået sikret en ramme på 8,8 % - en historisk høj ramme.

I forliget mellem Forhandlingsfællesskabet og KL er der aftalt generelle lønstigninger på i alt 6,51 % procent over de næste to år og en udmøntningsprofil, der sikrer generelle lønstigninger på 4 % med virkning allerede pr. 1. april 2024. Foruden de generelle lønstigninger, er det lykkedes at få afsat 2 % til forhandling af de enkelte overenskomster og en forhøjelse af den særlige feriegodtgørelse.

Vi har ikke blot sikret reallønnen men også en fremgang på 2,17 %. Udover den fast forhandlede økonomiske ramme, har vi også sikret en ekstraordinær forhandling i slutningen af 2025. Forhandlingen er med henblik på, i indeværende overenskomstperiode, ekstraordinært at håndtere en eventuel ubalance mellem den offentlige og den private lønudvikling.

Af andre gode resultater, kan jeg fremhæve forbedrede vilkår for vores tillidsrepræsentanter, der ud over at få mulighed for at møde ansatte i arbejdstiden, også får bedre vilkår for at aftale flere tillidsrepræsentanter på geografisk spredte lokaliteter.

Som noget helt nyt, danner OK24-forliget ramme om en frihedsopsparingskonto, hvor der er mulighed for at opspare lønnet frihed til senere brug. Dette er med til at skabe fleksibilitet for den enkelte, der med aftalen kan opspare helt op til 15 dage, som kan afvikles i en sammenhængende periode til frihed efter eget ønske.

Som afsluttende sejre for 3F’s medlemmer, vil jeg fremhæve den øgede lønret for den lovbestemte udvidelse af fraværsperioden i forbindelse med barsel og de forbedrede arbejdsmiljøvilkår, hvor der især er fokus på rammerne for natarbejde.

Gruppebestyrelsen og hovedbestyrelsen anbefaler, at du stemmer ja til resultatet.

Med venlig hilsen

Lydia Callesen
Formand for Den Offentlige Gruppe

Download mæglingsskitse
Den nye overenskomst sikrer generelle lønstigninger til alle

Forliget gælder for to år og er indgået mellem KL og Forhandlingsfællesskabet.

Det samlede forlig udgør en økonomisk ramme på 8,8 %.

Hvordan rammen fordeler sig, kan du se af nedenstående skema.

Økonomisk oversigt over det kommunale forlig

 

  2024  2025  I alt 
 Generelle lønstigninger inkl. reguleringsordningen  5,74%  0,77%  6,51%
 Organisationsmidler    2%  2%
 Øvrige forbedringer  0,04%  0,045%  0,085%
 Forbedringer i alt  5,78%  2,82%  8,6%

 

 

De samlede generelle lønstigninger i overenskomstperioden udgør 6,51 % inkl. forventet udmøntning fra reguleringsordningen.

Vi forventer, at de generelle lønstigninger, inkl. udmøntning fra reguleringsordningen, vil sikre en reallønsfremgang i overenskomstperioden.

De generelle lønstigninger, inkl. udmøntningen fra reguleringsordningen, fordeler sig således over de 2 år.

Parterne er enige om at videreføre reguleringsordningen.

Reguleringsordningen baseres pr. 1. oktober 2025 på et mere retvisende indeks, der vil sikre en bedre balance mellem lønningerne på det private og det offentlige arbejdsmarked. Ændringen består i overgang fra det 'implicitte lønindeks’ til Danmarks Statistiks ’standartberegnede lønindeks’.

For at understøtte balancen mellem den offentlige og private lønudvikling, er parterne enige om at optage forhandlinger i september 2025.

Forhandlingen er med henblik på, i indeværende overenskomstperiode, ekstraordinært at håndtere en eventuel ubalance mellem den offentlige og den private lønudvikling.

Der afsættes pr. 1. april 2025 2,0 % af lønsummen til organisationsforhandlinger, hvor det vil være muligt for de enkelte organisationer at forhandle vilkår på egne overenskomster sammen med KL.

Der afsættes 0,045 % til et fokuseret projekt for de lavest lønnede.

Det indebærer, at grundsatserne for løntrin 11-14 forhøjes med 1.924 kr. årligt.

Parterne er enige om at forhøje den særlige feriegodtgørelse med 0,53 % til 2,48 % pr. 1. april 2024.

Opsparing af frihed
Parterne har, med virkning fra 1. maj 2025, etableret en ny mulighed for, at medarbejdere kan opspare frihed til senere afvikling f.eks. i forbindelse med indkøring af børn i institution, pasning af syge forældre eller længere ferierejser.

Periodeprojekt om fritvalgsordninger
Parterne er enige om, i den kommende overenskomstperiode, at analysere og beskrive fritvalgsmodeller tilpasset de kommunale forhold med henblik på at opnå et fælles grundlag for forhandlinger af og evt. etablering af en fritvalgsordning ved overenskomstforhandlingerne i 2026.

  • Det er vigtigt at TR har mulighed for at kunne varetage sit hverv, være synlig på arbejdspladsen og at medarbejderne har en lokal repræsentant.
  • Hvis der ikke kan opnås enighed om den lokale TR-struktur, kan hver af parterne efter 1. oktober 2024 vælge at inddrage en mægler. Parterne samler i OK-perioden viden om, hvornår det kan være hensigtsmæssigt med mere end én TR pr. overenskomstgruppe pr. institution.
  • TR gives mulighed for at mødes med nyansatte i arbejdstiden.
  • Etablering af en udviklingsfond, der som hovedformål skal understøtte den danske model på det statslige område, som led i opfølgning på trepartsaftalen om løn og arbejdsvilkår.
  • Udvidelse af lønret til far/medmor under forældreorlov med 3 uger, således at faren/medmoren fremover har 10 ugers øremærket orlov med løn.
  • Forbedret lønret til flerbørnsforældre (flerlingeforældre) i yderligere 13 uger til hver, når en ansat bliver forælder til to eller flere børn på samme tid. Tilsvarende gælder for flerlingeadoptanter, når børnene ved modtagelsen er under 1 år.
  • Øgelse af lønret med 10 uger til soloforældre, hvor barnet kun har en forælder/adoptant på tidspunktet for fødslen/modtagelsen.

Pensionister, som genoptager beskæftigelse, bliver omfattet af overenskomsternes dækningsområde/pensionsbestemmelser fuldt ud.

Nyansatte omfattes fuldt ud pr. 1. maj 2024, mens allerede ansatte omfattes senest pr. 1. oktober 2024.

Der iværksættes en indsats vedrørende forebyggelse af arbejdsrelateret fysisk eller psykisk vold, trusler og (digital) chikane.

Samarbejde om Psykisk Arbejdsmiljø i Kommunerne (SPARK), uddannelse i ledelse af psykisk arbejdsmiljø og uddannelse i psykisk arbejdsmiljø for ledere og tillidsvalgte videreføres og udvikles i OK-24 perioden.

Natarbejde skal indgå i arbejdsmiljøorganisationens årlige drøftelse.

Parterne konstaterer, at det generelt anbefales, at arbejdet tilrettelægges med så få natskift som muligt og med højst tre natskift i træk.

Arbejdsgiver skal senest 14 dage efter kendskab til gravid medarbejder sørge for, at den gravide ikke udfører natarbejde mere end én gang om ugen.

  • Der etableres mellem parterne et dialogforum for at styrke fokus på kompetenceudvikling.
  • Den fælles indsats ”En fremtid med fuldtid” videreføres og udvikles.
  • Tryghedspuljen videreføres.
  • Aftale om kontrolforanstaltninger moderniseres som følge af den teknologiske udvikling.
  • Udvidelse af målgruppen for lokal AKUT
Læs mere om aftalen Hovedpunkter Aftalen kort

Her kan du læse om de punkter i forliget, der får betydning for din løn og dit ansættelsesforhold i de næste 2 år.

Løn

Rengøringsteknikere: Fra 1. april 2025 stiger lønnen:

Løn I dag Pr. 1. april 2025
Grundløn 14 + 5.535 kr. 16
Kvalifikationsløn efter 2 år 17 + 5.335 kr. 20
Kvalifikationsløn efter 5 år 20 + 5.556 kr. 22 + 1.000 kr.

Alle grundlønstillæg er årlige og i 31/3 2000 niveau.

Erhvervsuddannede serviceassistenter: Fra 1. april 2025 stiger lønnen for erhvervsuddannede serviceassistenter:

Løn I dag Pr. 1. april 2025
Grundløn 19 + 1.535 kr. 22
Kvalifikationsløn efter 5 år - 24
Kvalifikationsløn efter 6 år 23 + 2.086 kr. -
Kvalifikationsløn efter 8 år - 26

Alle grundlønstillæg er årlige og i 31/3 2000 niveau.

Pension

Pensionen for månedslønnede og timelønnede stiger fra 1. april 2025 med 0,75% fra 13,40% til 14,15%.

Nedsættelse af pensionskarens: Pensionskarensen på 5 måneder bortfalder pr. 1. april 2025.

Elever

Ordinære elever over 18 år: Fra 1. april 2025 stiger lønnen:

Løn I dag Pr. 1. april 2025
1.-12. måned: 7.754,10 kr. 7.915,27 kr.
13. og følgende måneder 8.253,49 kr. 8.414,66 kr.


Elever under 18 år:
Fra 1. april 2025 stiger lønnen:

Løn I dag Pr. 1. april 2025
1.-12. måned: 7.754,10 kr. 7.915,27 kr.
13. og følgende måneder 8.253,49 kr. 8.414,66 kr.


Elever over 25 år:
Fra 1. april 2025 stiger lønnen:

Løn I dag Pr. 1. april 2025
Elevløn 14 + 1.535 kr. 14 + 1.700 kr.

Styrkede kompetencer indenfor hygiejne og grøn omstilling

Hygiejne og grøn omstilling er vigtige temaer indenfor rengøringsområdet.

3F og KL er derfor enige om at etablere en indsats, der afdækker kompetencebehovene og medvirke til, at medarbejdernes kompetencer styrkes.

Overenskomstens bestemmelse fra OK21 om kompetenceudvikling er styrket, så det nu er fastslået, at 3F og KL-anbefaler, at der lokalt arbejdes med kompetenceudvikling i OK24.

Den Kommunale Kompetencefond

Den Kommunale Kompetencefond og Puljen ”ufaglært til faglært” bliver videreført i OK24. og kravet om anciennitet i kommunen nedsættes fra 2 år til 1 år

Arbejdstidsbestemte særydelser
Arbejdstid – dagområdet

Arbejdstidsbestemte særydelser: Der er afsat 2 % til pr. 1. april 2025 at forhøje af satser i Arbejdstidsaftale om arbejde i forskudt tid, holddrift og rådighedsvagt i hjemmet.

Fra 1. april 2025 stiger tillæg for forskudt tid:

I dag Pr. 1. april 2025
20,33 kr. 20,53 kr.
24,14 kr. 24,38 kr.
44,47 kr. 44,92 kr.

Alle satser er i 31/3 2000 niveau.

Med virkning fra 1. april 2025 indføres pension af særydelser med 1 %.

Arbejdstid – døgnområdet (Aftale om arbejdstid for de kommunale døgnområder — social- og sundhedspersonale)

Fremrykning af tidspunkt for lørdagstillæg: Fra 1. januar 2026 rykkes tidspunktet for lørdag fra kl. 6.00 til kl. 8.00.

Forhøjelse af særydelser: Fra 1. januar 2025 stiger særydelserne med følgende procenter:

Tidspunkt I dag Stigning Pr. 1. januar 2025
Alle dage mellem kl. 17 – kl. 23 30% 5,12% 35,12%
Alle dage mellem kl. 23 – kl. 06 35% 4,26% 39,26%
Lørdag mellem kl. 06 – kl. 24 30% 1,71% 31,71%


Forhøjelse af særydelser:
Fra 1. januar 2026 stiger særydelserne med følgende procenter:

Tidspunkt Pr. 1. januar 2025 Stigning Pr. 1. januar 2026
Alle dage mellem kl. 17 – kl. 23 35% 0,88% 36,00%
Alle dage mellem kl. 23 – kl. 06 39% 0,74% 40,00%
Lørdag mellem kl. 06 – kl. 24 32% 0,19% 32,00%


Pension af særydelser:
Fra 1. januar 2025 stiger pension af særydelser:

Tidspunkt I dag Stigning Pr. 1. januar 2025
Alle dage mellem kl. 17 – kl. 23 6% 1,82% 7,82%
Alle dage mellem kl. 23 – kl. 06 6% 1,82% 7,82%
Lørdag mellem kl. 06 – kl. 24 2% 5,23% 7,23%
Søn- og helligdage 2% 5,23% 7,23%


Fra 1. januar 2026 stiger pension af særydelser:

Tidspunkt Pr. 1. januar 2025 Stigning Pr. 1. januar 2026
Alle dage mellem kl. 17 – kl. 23 8% 0,33% 8,15%
Alle dage mellem kl. 23 – kl. 06 8% 0,33% 8,15%
Lørdag mellem kl. 06 – kl. 24 7% 0,92% 8,15%
Søn- og helligdage 7% 0,92% 8,15%

Længden af den daglige normaltjeneste/ døgn: Længden af en normaltjeneste kan aftales lokalt. Kan der ikke opnås enighed, kan den daglige arbejdstid fra 1. april 2024 udgøre mellem 5 og 12 timer.

Fælles udviklingsprojekter: Vi har sammen med KL aftalt to projekter, der har til formål at få døgnarbejdstidsaftalen til at fungere bedre på de enkelte arbejdspladser.

Projekt om mere information og bedre understøttelse af de lokale parter om døgnarbejdstidsaftalerne: Vi skal sammen udvikle produkter, der skal understøtte forståelsen og anvendelsen af arbejdstidsreglerne for ledere, TR og medarbejdere. Produkter kan have forskellige former som fx video, foldere, digitale værktøjer og Q&A redskaber. Der skal også udvikles produkter, der kan understøtte den lokale dialog på arbejdspladsen med udgangspunkt i arbejdstidsaftalernes.

Projekt om evaluering af forsøgsordning om faste vikarer/ døgn: Vi skal sammen med KL skal udbrede kendskabet til protokollatet og mulighederne i dets anvendelse.



Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt