Nyheder
Efter milliardstøtte: SAS sænker lønnen for ansatte i lufthavnen SAS har opsagt lokalaftaler og hyrer nu bagageportører, der skal have 10 procent mindre i løn end de nuværende ansatte. Tiltaget møder hård kritik fra fagforening.

Når SAS Ground Handling (SGH) i Københavns Lufthavn fremover ansætter bagageportører, må de tage til takke med en løn, der er 10 procent lavere end i dag.

Det har SAS netop besluttet. Beslutningen kommer i kølvandet på, at flyselskabet har opsagt flere lokalaftaler med de lokale 3F-klubber, som i årevis har reguleret løn- og arbejdsvilkårene for bagageportørerne i lufthavnen.

Udmeldingen bliver mødt med hård kritik fra de lufthavnsansatte.

- De hælder vores lokalaftaler ud med badevandet. SAS bruger coronakrisen som løftestang til virkelig at trykke lønnen ned. Nu bliver vi lønmæssigt laveste fællesnævner i lufthavnen, siger Bo Larsen, der er tillidsmand i SGH.

Ifølge SAS’ nye lønmodel kommer en bagageportør til at have en bruttoløn på 28.371 kroner om måneden. I dag ligger den på 31.562.

Fagbladet 3F har forsøgt – og forsøger stadig – at få en kommentar fra SAS til udviklingen.

Ingen solnedgangsklausul
Kritikken fra tillidsfolkene går blandt andet på, at der ikke er en såkaldt solnedgangsklausul i det nye tiltag.

Det betyder, at SAS ikke forpligter sig til at stoppe besparelserne, når flytrafikken er oppe igen på den anden side af coronakrisen.
- Vi er godt klar over, at vi er i krise, og vi vil selvfølgelig gerne give vores bidrag til at hjælpe SAS gennem den. Men der må være en udløbsdato. Vi skal ikke betale for coronakrisen de næste 30-40 år. Vi har budt ind med mange løsninger, men det var der desværre ingen interesse for, siger Bo Larsen.

Den nye løn bliver en realitet allerede om få uger. SGH har nemlig stillingsopslag ude og vil hyre 10-20 nye portører ind, når flytrafikken så småt vender tilbage i takt med, at flere bliver vaccineret.

A- og b-hold
Kim-John Christiansen er tillidsmand i Spirit Air Cargo, den del af SGH, som laster og losser fragt. Han frygter for konsekvenserne af, hvad han kalder et ”a- og et b-hold”:

- Når firmaet indfører forskellig løn for ansatte, der går ved siden af hinanden og udfører samme arbejde, er det dårligt for begge parter. Og hvis der kommer overskud af ansatte, vil kollegerne blive enormt nervøse for, om de dyreste medarbejdere bliver fyret, siger Kim-John Christiansen.

Halvdelen fyret
Siden coronakrisen ramte i marts 2020, og flytrafikken nærmest gik i stå fra den ene dag til den anden, er der blevet fyret omkring 450 portører i SGH, hvilket svarer til halvdelen. Resten har været på tvunget deltid.

I sommeren 2020 opsagde SAS lokalaftalerne, og siden er det ikke lykkedes at nå til enighed om nye aftaler med de lokale 3F-klubber.

I forbindelse med coronakrisen er SAS blevet støttet med ni milliarder kroner, heraf 3,5 milliarder kroner fra den danske stat.

Også stewardesser og piloter har udsigt til at blive ansat på anderledes vilkår. For nylig indgik SAS overenskomst med Flyvebranchens Personale Union for ansatte i deres irske datterselskab SAS Ireland (SAIL), der opretter base i København. Dermed kommer det flyvende personale i den danske hovedstad til at være ansat på to konkurrerende overenskomster.

 

Se artiklen i 3F Fagbladet


Masser af fordele med 3F Som medlem af 3F får du mange gode fordele og rabatter:
  • Rabat på dine forsikringer
  • Rabat i mere end 1.300 butikker og webshops
  • Fri adgang til 3F Superliga
Kontakt