Tekst: Anne Mette Omø Carlsen ∙ Foto: Søren D. Andersen
Oplever du som ansat at blive udsat for mobning, chikane eller andet, der påvirker det psykiske arbejdsmiljø, er det en god ide at komme ind forbi fagforeningen. Her sidder blandt andet socialrådgiver Pernille Rasmussen klar til at hjælpe medlemmerne videre. Pernille har lang erfaring i sager om psykisk arbejdsmiljø, og hvordan hun bedst kan hjælpe medlemmerne.
Fagfolk til hjælp
– Når medlemmet kommer til os, tager vi en snak om hvad der er sket og vurderer om medlemmet skal henvises til Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg hospital, der er eksperter i arbejdsmiljø og arbejdsbetingede lidelser.
- Vi er ikke eksperter, så nogle gange er det bedst, at læger og psykologer tager sig af den del. Vi beder ikke om en masse detaljer, da erfaringen er, at det ikke er rart at genoplive dårlige oplevelser, men vi skal vide noget overordnet om sagen, fortæller Pernille.
På Bispebjerg hospital vurderer de helbredssymptomerne. De udreder og behandler blandt andet arbejdsrelateret stress, kan eventuelt anmelde en arbejdsbetinget lidelse og kan vurdere fremtidige erhvervsmuligheder.
– Når medlemmet er blevet udredt på Bispebjerg, kan vi efterfølgende hjælpe videre alt afhængig af hvad diagnosen lyder på, og vurdere om sagen skal anmeldes som arbejdsskade, siger Pernille og understreger, at det altid er en god ide at komme forbi fagforeningen, hvis der er noget ved det psykiske arbejdsmiljø der ikke er godt.
Hvornår er man krænket?
Pernille oplever, at der kommer flere sager om krænkelser og chikane.
– Hvis man føler sig krænket, så er man det og skal tale om det. Vi lytter, taler om hvad der er sket, bruger vores erfaringer, vurderer om det handler om en arbejdsskade og hjælper vores medlemmer videre, når der er brug for det, understreger Pernille.
Hun påpeger vigtigheden af, at sagerne kommer frem, for at kulturen kan ændres, og ifølge Pernille sker stigningen i sager blandt andet fordi vi har fået et sprog for at tale om det, som vi ikke tidligere har haft, og fordi unge i dag ikke acceptere samme forhold, som før i tiden.
Artiklen er bragt i Fagligt Fokus nr. 1/2025
Læs også:
Har du et spørgsmål? Vi sidder altid klar ved telefonerne til at hjælpe dig.
Hvis du er medlem af 3F, skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Bliv ringet op af 3F og få hjælp til at melde dig ind.
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.
Spørg os om alt. Vi svarer hurtigst muligt
Er du medlem af 3F skal du logge på Mit3F for at kontakte din afdeling.